Nieuws

 
16 mei 2023

Bloemenzondag hulde 2023

Op zondagmorgen 7 mei proeven wij in de dienst in woord en beeld hoe het is om het verloren schaap te zijn dat onze herder zoekt. De internet verbinding en daarmee het geluid laat ons in de steek. Maar wij kunnen goed improviseren in zang en piano, orgel en gesproken woord, zodat alles goed komt.

Ook deze zondag zijn er heel wat meegebrachte bloemen van allerlei snit, vers uit de winkel van bloemenstal of misschien wel  in de berm geplukt of uit eigen tuin. De bloemen in ons midden laten het zeker niet afweten. Zo divers als de kerkgangers zijn, zijn de meegebrachte bloemen ook, van ferme tulpen tot fijne lelietjes van dalen.
Mijn kleinzoon is met mij mee gekomen en gaat na afloop mee om bloemen te brengen naar de gesloten afdeling van verpleeghuis Lindendael. Dat is hem zeker toevertrouwd want hij komt binnenkort vanuit Friesland in Hoorn wonen en wil een opleiding in de zorg gaan doen.

Net als andere jaren verdelen wij de bloemen over twaalf huiskamers telkens 2 genaamd: Linde, Eik, Wilg, Olijf, Plataan en Laurier. Wij dwalen door de gangen. Mooi is dat iedere huiskamer een eigen sfeer heeft, door bewoners, inrichting van de huiskamers en door de zorg medewerkers.

De bloemen worden met open armen en in dank ontvangen en wij bieden ook nog de service ze mooi in vazen te schikken, zodat bewoners er direct van kunnen genieten. Dat werkt ook merken wij tijdens korte gesprekjes met hen. Door persoonlijke aandacht leven mensen op en vertellen hun verhaal. Zo kom ik even in gesprek met een oud kantonrechter die onmiddellijk het Foreestenhuis opmerkt,  waar het kantongerecht ooit was. Hij herkent het van de foto op de kaart van de kerken die mee doen met bloemenzondag. In alle huiskamers delen wij deze kaart uit. Ook verbindt de man de bloemen met 4 en 5 mei. Niet zomaar bloemen dus. En dat klopt, bloemen worden vaak gegeven met een speciale gelegenheid zoals met verjaardagen.

Mijn kleinzoon legt vlot contact met de bewoners en zorg medewerkers. Ons groepje gaat voldaan weer naar huis. En er is weer een mooie foto van ons gemaakt door Pleunie van het Octaaf die de bloemenzondagen organiseert in Hoorn. Na afloop vraag ik mijn kleinzoon hoe hij het vond in Lindendael: Hij zegt: “Een doolhof (dwalen in de gangen) met goede mensen” en ook: “Wanneer je in gesprek gaat met mensen met dementie, bij heldere momenten, gaat het gesprek overal naar toe. Dat is interessant.” Volgens hem zit er heel veel verhaal in die mensen.
Tot zover onze indrukken,

Petra Mijnssen

klik voor foto’s dit album.


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2023 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn