Nieuws

 
15 juni 2022

Laat mij uw boekenkast zien en ik vertel u wie u bent.

Een paar jaar geleden waren Paul en ik op bezoek bij een verwant kerkgenootschap. Ik vond het een gemengd genoegen.  Het waren lieve en hartelijke mensen, maar ik voelde dat ze ons ook in probeerden te werven voor hun, zoals gezegd, verwante kerkgenootschap. We waren nog niet zolang Remonstrant, hetgeen ons prima beviel.
De koffie werd - net als in het Foreestenhuis - geserveerd in een ruimte waar een wand een bibliotheek vormde.  De streekromans en Jackie Collins’ boeken stonden tot aan het plafond.
Dat riep de vraag op wat je beoogt met je boekenverzameling bij een kerkgemeenschap: ontspanning en afleiding of verdieping en bezinning?  

Voor mij weerspiegelden de boeken in die bibliotheek een smaak waar ik me niet bij thuisvoelde. Wat een verschil met onze boekenverzameling in het Mosterdzaadje. Een collectie die inspireert en vragen oproept.  
De laatste keer dat ik eens goed in de bibliotheek rondkeek, zag ik dat de collectie zowaar zelfs “gastvrij” is. Dat betekent dat je nieuwe onderdelen aan het systeem kunt toevoegen. Een bibliothecaris/documentalist  zoals ik, wordt daar gelukkig van. Rare mensen, bibliothecarissen.

Onze bibliotheek wordt al jarenlang met zorg onderhouden door Petra Knibbe en Nella van Dam en - naar verluidt- periodiek aangevuld met suggesties van de notoire boekenwurm Bert Dicou. 
 Er is een  eenvoudig en doeltreffend uitleensysteem . Het bestaat uit een zwarte multomap waarin leners hun naam, datum en titel van het boek noteren. 

Ik kan u een bezoekje aan onze bibliotheek aanbevelen: het is een mooie verzameling boeken. Voor ons allemaal. Er staan echt verborgen schatten tussen. 
Als u een specifiek boek zoekt en het ontbreekt (nog) in onze collectie, dan kunt u de aanschaf suggereren bij mij. Er is namelijk een budget voor onderhoud, uitbreiding en ondersteuning van onze bibliotheek.
Het boek dat ik graag wil opnemen, is confettiregen van Splinter Chabot. Een paar maanden geleden las ik het boek en ik ben nog steeds zwaar onder de indruk. Dankzij ons gastvrije bibliotheeksysteem krijgt het een plaats naast het boek van Theo en Marjo Kuipers over ouders van homoseksuele kinderen.

En als laatste: ik heb Borre en de nachtzwarte kat van Jenny Wagner en Ron Brooks  uit onze bibliotheek weer eens gelezen. 
Het is een prentenboek dat gaat over Borre, een bearded collie  en een zwarte kat, die bij bazin Roosje wil gaan wonen. Het werd vaak gebruikt voor kleine kinderen, die een broertje of zusje kregen.

Veel leesplezier,

Caroline Oortman Gerlings-Hazen
voorzitter@foreestenhuis.nl


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2022 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn