Nieuws

 
30 oktober 2021

Uit de Kajuit, 1 november 2021

Het nieuwe seizoen is enthousiast van start gegaan met de jongens van het PopupChoir, waarmee we in de tuin het songfestivalnummer ‘Love shine a light’ hebben gezongen. Spetterender kon bijna niet en we mogen best tevreden zijn over het resultaat. De kringen en culi’s zijn ook weer enthousiast begonnen en de eerste films zijn bekeken in Cinema Oostereiland. Gelukkig mogen we op zondag ook weer bij elkaar komen en doen we dat ook.

Vorige dienst preekte ik over boetedoening en hoe alles op het Caribische eiland Saba daaraan leek te refereren toen ik daar laatst was. Soms gaat het helemaal niet over het moeten doen van boete, maar het iets willen doen om ergens mee in het reine te komen. Om jezelf opnieuw op de voeten te plaatsen en weer verder te kunnen. Els las prachtig de tekst die daarvoor uitgekozen was: Jesaja 58. Daar wordt boetedoening soms vertaald als ‘vasten’. Het is maar hoe je de dingen noemt. De overdenking zal in de volgende DORE te lezen zijn.

De Toekomstcommissie heeft de eerste bijeenkomst achter de rug en is enthousiast bezig met de eerste stappen naar een mooi plan waarmee we u tegemoet kunnen treden. De pastoraatsgroep is de voorbereidingen aan het treffen voor de kerstronde en de commissie diensten heeft de diensten tot en met kerst doorgenomen. We zijn dus enthousiast bezig.

Er gebeurt ook van alles in de persoonlijke levens van mensen. Soms persoonlijk, soms met dierbaren om hen heen. Soms zijn het mooie dingen, soms doen de dingen heel erg veel pijn. Met elkaar hopen we de last een beetje lichter te maken, zodat de pijn gedragen kan worden. Daarom steken we kaarsjes aan, bidden we, bellen we op of doen we een boodschap. De manier waarop we dat binnen onze gemeenschap doen is hecht en warm. Iets om te koesteren. En ook als je niet helemaal weet wat er in de gemeenschap allemaal gebeurt: een kaarsje opsteken vanuit een algemene intentie is net zo hartverwarmend en belangrijk. Ik haal graag het voorbeeld van een van de monniken aan die we vorig jaar op kloosterweekend met jongeren spraken. Een van de jongeren vroeg: Waarom bidden jullie nu toch zoveel? En hoort iemand het ook? De monnik moest een beetje grinniken en zei: ‘Als wij het niet doen, wie doet het dan? Wij bidden voor de hele wereld. En al beseft het grootste gedeelte het niet, wij zijn ervan overtuigd dat het ertoe doet.’ Dus als je ergens de komende dagen een kaarsje aansteekt, weet dan dat dat in een brede, oude en gedragen traditie is en dat het bijdraagt aan het er zijn voor elkaar.

De kaarsjes die op 28 november aansteken branden dus niet alleen op zichzelf, maar vanuit een grotere gedachte voor allen die dat nodig hebben. Voor onze dierbaren, voor onszelf, voor wie zich ook maar aan die vlam wil warmen.

Ds. Jan Berkvens


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2022 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn