Nieuws

 
16 september 2021

Bericht van Teuntje de Glee uit Zambia

Beste DoRe Gemeente, 
 
Hopelijk is het goed met jullie. Ik was eigenlijk van plan een email aan Irene Niemeijer te sturen, als bedankje voor de prachtige verjaardags/kerstkaart die ik vorig jaar van haar ontving namens de kerk. Ik dacht dat het misschien leuk was om iets te vertellen over waar ik ben en hoe het met mij gaat.
 
Ondertussen woon ik alweer 9 maanden in Lusaka, Zambia. Ik werk daar voor GIZ, het Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit. Dat is een grote organisatie die verantwoordelijk is om het Duitse beleid voor ontwikkelingssamenwerking uit te voeren. Ik werk namens GIZ bij het Chalimbana Local Government Training Instituut. Een oud instituut dat al in de koloniale tijd is opgezet om lokale overheidsfunctionarissen op te leiden. Dat doet het instituut nog steeds, maar nu onder het bewind van de Zambiaanse overheid. Ik adviseer het instituut op het gebied van HIV/AIDS, Gender en Mensenrechten. Daarnaast ga ik binnenkort een deel van mijn tijd bij de Universiteit van Zambia aan de slag aan de School of Public Health. Vanuit die positie zal ik proberen bij de dragen aan voorlichting op het gebied van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten aan jongeren en capaciteitsopbouw van mensen die in de gezondheidssector (gaan) werken. 
 
Ik ben in tijden van COVID-19 naar Zambia vertrokken. Waar het eerst leek dat COVID bijna aan Zambia voorbij ging, is dat de afgelopen maanden veranderd. We hebben net een lange lockdown achter de rug waar onder andere scholen en horeca gesloten waren. Nu de winter achter de rug is en de temperaturen stijgen, verbetert de situatie gelukkig. Nog steeds zijn weinig mensen hier gevaccineerd, vooral in het begin was er grote scepsis over de werking en negatieve effecten van het vaccin. Ik ben opgelucht dat de situatie wat verbeterd, het is niet makkelijk om mensen te ontmoeten en een land te leren kennen wanneer contact en reizen eigenlijk vermeden moet worden. Zo was ik eind vorig jaar op zoek gegaan naar een kerk om me bij aan te sluiten, maar ik heb die zoektocht gestaakt toen het aantal corona-gevallen steeg. 
 
In mijn vrije tijd heb ik de afgelopen maanden veel gekookt en een kookboek geschreven met vegetarische recepten van lokale ingrediënten. Het boek is klaar om verkocht te worden en ik hoop hiermee mensen te inspireren om lokaal en vegetarisch te koken. Verder zwem, fiets en wandel ik graag. Ik woon in Lusaka, de hoofdstad van Zambia, waar goede sportfaciliteiten zijn. Ik vind het leuk om dag/weekend tochten te maken met de fiets en zo de omgeving te verkennen. Mijn (bijna) dagelijkse wandeling gaat door Ngombe, een volkse buurt met veel marktkraampjes en gezelligheid op straat. Daar geniet ik van gefrituurde zoete aardappelen en kleine gesprekjes op straat. Veel mensen spreken Engels, wat maakt dat ik redelijk makkelijk rechtstreeks met de mensen kan communiceren. Gelukkig heb ik (ondanks corona) een aantal mensen leren kennen waar ik tijd mee doorbreng in mijn vrije tijd. Het is fijn om zo snel alweer wat sociale contacten te hebben, dat is wat mij hier thuis doet voelen. 
 
Ik hoop dat ik hiermee een beetje een beeld heb kunnen geven van mijn werk en leven in Zambia.
Een hartelijke groet vanuit Zambia,
Teuntje


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2022 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn