Nieuws

 
31 augustus 2021

Van de voorzitter, 31 augustus 2021

Beste broeders en zusters (in het geloof),

Afgelopen weekend was ik jarig. Mijn leeftijd eindigt nu nog met een 9, maar volgend jaar met een 0…
Een verjaardag levert behalve stress (taart bakken en bezoek dat moet) ook leuk bezoek, cadeautjes en mijn geval gedachten op.  Doe ik het goed? Ben aardig/slim/geduldig/meelevend genoeg?  Waarom wel/niet? Zijn het vergeefbare eigenschappen?
Beschadigingen uit het verleden, meningen of god-betere-het: principes?

Als nieuwbakken en bijna geïnstalleerd voorzitter vraag ik mij hetzelfde af.  Doe ik het goed?  Gaan vergaderingen goed?  Waarom wel/niet?  Vertegenwoordig ik onze gemeente goed genoeg in de landelijke gremia?

De laatste landelijke vergadering had ik (als een van de weinigen) goed nieuws: wij in Hoorn hebben in Coronatijd een virtuele gespreksgroep op woensdagochtend.  Open voor iedereen.  We hebben nog plaats.
De bijbehorende WhatsApp groep zorgt voor onderling sociaal contact.  We leren elkaar behoorlijk goed kennen?
De virtuele collectes leveren meer op dan de fysieke collecties en de verhuur aan een yogagroep houdt ons financieel (enigszins) drijvende.

Zijn er geen nadelen?  Jazekers.
Sommige mensen hebben het gevoel dat ze het contact me de “kerk” kwijtraken.  We kunnen ook niet met 50 mensen samenkomen.  Het oude “normaal” komt niet meer terug.  Het nieuwe normaal is een uitdaging.

Het is waar dat we een hele tijd geen fysieke diensten hebben kunnen houden.  En de opnames van de dienst waren een zeer steile leercurve.
Je kunt ook niet zomaar meer het Foreestenhuis binnenlopen als je in de buurt bent.  Overleg met beheerder Dirk Bontekoe (063 755 0031) zou dat kunnen oplossen.  Hij heeft zicht op de agenda.
Over het binnenlopen gesproken: ik was heel verbaasd over de hoeveelheid mensen die één of meer sleutels heeft van het gebouw.
Voor het contact met de “kerk”: alle leden hebben een contactlid.  Weet u niet wie dat voor u is, bel Tineke Köhne 0229 217 898.
Bel je contactlid eens op om een afspraak te maken.  Het kan en mag weer en ze zijn ervoor.  Ik verheug me ook op u in persoon te spreken, als het weer mag.

Over wat er kan en mag: wij (als kerkenraad en kerk) volgen nog steeds de richtlijnen van de beide broederschappen: Anderhalve meter afstand, een maximum van 25 bezoekers en van tevoren opgeven.
Dus ook voor aanstaande zondag, 5 september, graag uiterlijk donderdag 2 september opgeven.  Deze keer bij Annette Ludriks, ajludriks@quicknet.nl of 0229 240 448

En tot besluit:
Deze Coronatijd is een ramp.  We konden heel lang heel weinig en er was veel angst.
Nu er gelukkig zoveel mensen gevaccineerd zijn, mogen we langzaam weer meer.  Gelukkig.
De Coronacrisis leverde veel uitdagingen op.  Digitaal vaardig zijn is er één van.  Digitale kerkdiensten hebben als voordeel dat je vanuit huis de diensten kunt bijwonen.  Met een kopje thee, als je dat wil.  Niet zo gezellig en niet zo betrokken als een fysieke dienst, maar (véél) beter dan niets.
Digitalisering gaat niet meer weg.  Je kunt je proberen eraan te onttrekken, of zoals mijn vader zou zeggen: “er te fijn voor gebouwd” zijn, maar dat zorgt voor een isolement en dat zou jammer zijn.  In het begin is het doorzetten, maar het levert wel wat op.  Je kunt je abonneren op allerlei leuke kanalen en dingen leren.
Vraag kinderen om uitleg (en geduld) en véél herhaling.  Mijn moeder kon alle eilanden van Indonesië opnoemen.  Als je dat kunt leren, zijn computers en digitalisering best te doen.  Het kost meer tijd, op latere leeftijd, maar die hebben we genoeg, in de Coronacrisis.
En: we hebben als DoRe gemeente een digitale helpdesk:
Peter Zandberg: 063 824 7941 email: pzandberg@gmail.com
Peter de Wilde 062 099 7833 email: peterdewilde@xs4all.nl
Kees Dalmeijer 065 111 2667 email: penningmeester@foreestenhuis.nl

Schroom niet om hen om hulp te vragen.  Ze zijn ervoor en zo blijven we samen een gemeenschap.

Zusterlijke groeten,

Caroline Oortman Gerlings


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2021 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn