Nieuws

 
9 augustus 2021

Uit de Kajuit, 9 augustus 2021

Zomer 2021 kenmerkt zich voor mij door de bijzondere luchten die zich in razend tempo afwisselen: Van prachtig volledig blauw naar plots donkere en indrukwekkende wolkenpartijen, van geheel grijs naar schitterende jakobsladders. Jakobladders zijn die luchten waarbij God lijkt af te dalen naar de aarde. De stralen zonlicht die zo prachtig door het wolkendek heen breken. U voelt al aankomen: daar zit een preek in. Voor wanneer weet ik nog niet helemaal, dat zou de avonddienst van de 22e kunnen zijn, of de ochtenddienst van 5 september, onze startzondag. Als u eerder ter kerke wilt gaan: op 15 augustus bent u om 10.00 uur welkom in de Lutherse kerk voor een gezamenlijke viering.

Er zijn meer activiteiten: Vorige week vrijdag gingen we met een groep naar de prachtige Franse film ‘Envole moi’ wat vertaald zoiets betekent als ‘Laat me vliegen’ of ‘Lanceer mij’. De film gaat over een ontspoorde verwende jongvolwassen jongen die door zijn vader gedwongen wordt om een doodzieke puber op sleeptouw te nemen. Tijdens het kijken worden we getuige van een aantal transities: in de ontspoorde jongere, in de opgegeven puber, in de vriendschap tussen de twee en de relaties met de mensen om hen heen. Daarover hadden we een prachtig nagesprek in de Brasserie naast de bioscoop. Het komende seizoen zullen we elk kwartaal een film met nagesprek organiseren in samenwerking met Cinema Oostereiland. Als u deze film nog wilt zien: De film draait nogmaals op 10 augustus om 15.30 uur. https://www.cinemaoostereiland.nl/film/envole-moi/ 

Op woensdag 11 augustus bespreken we tijdens de volgende bijeenkomst van Het Foreestenhuis Ontmoet Online het boekje ‘De Fundamenten’ van Ramsey Nasr. Meer informatie verderop in deze nieuwsbrief.

In Amsterdam is het deze dagen Pride. De stad is in regenboogkleuren gehuld, er is een Pride wandeling en er zijn allerlei culturele activiteiten. Klein, maar daardoor intiem. Het belang van Pride, met haar boodschap iedereen te accepteren zoals men is, onderschrijven wij door ook vanuit het Foreestenhuis de regenboogvlag te laten wapperen. De intimiteit waar ik het net over had proberen we tijdens de regenboogviering op 11 oktober in onze kerk vorm te geven. Open, uitnodigend en intiem. Ook in Hoorn. Door stil te staan bij Pride onderstrepen wij het belang van vredig samenleven in een tolerante samenleving waarin plek is voor iedereen. Daar hebben we het niet alleen op zondag over, dat doen we altijd. 

Tot slot wijs ik u op een bijzondere mogelijkheid en dat is het bezoeken van de plafondschilderingen in de Grote Kerk in Naarden. Hoog in het gewelf zijn daar schilderingen aangebracht met thema’s uit het leven van Jezus, met daar tegenover de spiegelverhalen uit het Oude Testament. Normaal gesproken zijn die schilderingen alleen vanaf de grond te zien, met de nodige nekkrampen van het naar boven staren, maar nu de schilderingen gerenoveerd zijn kunnen de stellages beklommen worden om de schilderingen van dichtbij te bekijken. Een unieke kans, want dat gaat de komende decennia niet nogmaals gebeuren. De – ik noem het maar even tentoonstelling – heeft de prachtige titel ‘Hemelbestormers’ meegekregen. Meer daarover verderop in de nieuwsbrief.

Ds. Jan Berkvens


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2021 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn