Agenda

 
13 oktober 2021, 20:00 uur

Lezing VOH: Slag op de Zuiderzee - Bossu (Hans Muntjewerff)

Foreestenhuis, Grote Oost 43, Hoorn

Tijdens de slag op de Zuiderzee, die op 11 oktober 1573 gedurende de Tachtigjarige Oorlog plaatsvond, brachten de watergeuzen de Spaanse vloot een vernederende nederlaag toe. De beruchte hertog van Alva wilde na het mislukte beleg een poging doen om West Friesland binnen te vallen.

Vernuft, moed en geluk

Dankzij vernuft, dapperheid een flinke dosis geluk wonnen de geuzen de beslissende strijd in het Hoornse Hop en werd de Spaanse bevelhebber Maximiliaan Bossu gevangen gezet in het voormalige weeshuis in de Achterstraat in Hoorn.

Onderbelicht

In de geschiedschrijving is deze gebeurtenis lange tijd onderbelicht gebleven. De Slag op de Zuiderzee is een belangrijk keerpunt in de oorlog met de Spanjaarden. De Noordkop was bevrijd, de havens van Hoorn en Enkhuizen waren weer bereikbaar en de overwinning gaf de opstandelingen opnieuw hoop.

Hans Muntjewerff, historisch onderzoeker en publicist, vertelt het verhaal van deze roemruchte episode uit de Tachtigjarige Oorlog.

De lezingen kunnen vanaf nu uitsluitend door reservering en vooruit betalen van het kaartje bijgewoond worden. Reserveren per info@oudhoorn.nl.  De reservering wordt definitief door betalen van de entreeprijs op NL86 INGB 0002 1448 88, t.n.v. Vereniging Oud Hoorn o.v.v. 1x lezing datum en/of onderwerp. Of een meervoud als u meer plaatsen reserveert. De prijzen zijn gelijk gebleven: 5 euro voor leden Oud Hoorn en 6,50 euro voor niet-leden.


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2022 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn