Nieuws

 
23 maart 2021

HOU VOL | DAG 30

Tekst: Elsbeth Francisca

Tijdens de 40-dagentijd delen we tips en ideeën van jongerenwerkers uit het hele land. Vandaag is Elsbeth Francisca, jongerenwerker bij het Foreestenhuis in Hoorn, aan het woord.

Handen schudden, fysiek vergaderen en elkaar ontmoeten: ik mis het! Ruim een jaar leven we nu met corona in onze samenleving. Dat was gek in het begin. Dichtbij elkaar zijn, met grotere groepen mensen afspreken: alles wat normaal was mocht niet meer. Dat nieuwe normaal was vorig jaar maar een gekke gewenning.

En nu, ruim een jaar later, merk ik het andersom! Wanneer ik op Netflix naar een serie kijk, schrik ik ervan dat mensen elkaar de hand schudden. Wanneer ik kijk naar een oudere foto met Denise en Ramon zoals hierboven, dan denk ik: 'Oh, wat stonden we toen dicht bij elkaar!'. Alles wat vroeger normaal was, moest veranderen en dat voelde gek. Nu, na een jaar is dat gekke normaal geworden.

De regels zijn er natuurlijk niet voor niets! Door alert te zijn bij fysieke nabijheid zijn ongetwijfeld veel levens gered. Nog maar eventjes volhouden dus. Maar in mijn omgeving merk ik ook hoe mensen mentaal veel te verduren krijgen. Daarom een paar tips waar ik zelf ook veel aan heb gehad om de coronacrisis mentaal gezond te doorstaan:

1. Nu we veel meer thuis zitten en minder onder de mensen zijn, zitten we nóg meer in ons hoofd. Zorg ervoor dat het een fijne plek is! Maak een lijstje met activiteiten (lezen, koken, wandelen of bijvoorbeeld schrijven) die ervoor zorgen dat je je geestelijk goed voelt. 

2. Vraag altijd je eigen huisarts om advies wanneer de 'donkere dalen' wel erg lang duren. Wanneer je je been breekt ga je ook naar de dokter. Je mentale gezondheid is misschien minder duidelijk te zien, maar net zo belangrijk. Trek aan de medische bel wanneer het niet goed gaat. 

3. Vorig jaar zag ik de informatieve Netflix-serie The Mind, Explained. Een serie over de werking van je geest. Met name de afleveringen Anxiety en Mindfulnnes zijn super interessant. De wetenschap laat je op een eenvoudige manier zien hoe je brein reageert op stress en angst, en hoe je je eigen hersenpan hierin een stapje voor kunt zijn. 

4. Ramon (linksboven op de foto) is ook veel bezig met het belang van mentale gezondheid. Op onze website vind je een filmpje waarin hij vertelt over zijn eigen ervaringen op dit gebied: https://www.makingsensehoorn.nl/mentale-gezondheid-corona/


5. Zet jezelf op een nieuws- of social media-'dieet' als het je alleen maar onrust en stress geeft. Blijf geïnformeerd, maar beperk onnodige negatieve prikkels.

Heel veel sterkte aan iedereen die - op welke wijze dan ook - getroffen is door het coronavirus. Net als alle andere jongerenwerkers zeg ik, HOU VOL <3!

Liefs,
Elsbeth

Tijdens de 40-dagentijd wordt er vanuit het jeugdwerk iedere dag een tekstje gedeeld met daarin een opdrachtje, een verhaal, of inkijkje in het leven van iemand. Het thema van dit 40-dagenproject is 'Hou vol'. Bemoedigende woorden die wat ons betreft toepasbaar zijn op het beleven van de 40-dagentijd, als ook op de tijd waarin we nu met de coronamaatregelen moeten leven. We nodigen je uit om deze berichten te delen in de gemeente, jeugdgroepen en met anderen. Klik hier voor meer informatie over dit project. 

40-dagentijd hou vol jongerenwerkers


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2021 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn