Nieuws

 
13 maart 2021

Uit de Kajuit, 13 maart 2021

Terwijl de hagel op het dak klettert sluit ik de virtuele landelijke beraadsdag af. Een ochtend vullend programma over ‘Mijn held en ik’. In een aantal presentaties en columns deelden verschillende mensen hun kijk op helden, of deelden ze wie hun held is. Er werd met elkaar gezongen, geluncht en een zegen gedaan. Het was een inspirerende ochtend waar veel Foreestenhuisgangers bij aanwezig waren. 

Inmiddels dient de volgende hersenbreker zich aan: Waar moet nu toch in hemelsnaam op gestemd worden? Dat de hemel daar voor veel lijsttrekkers bij betrokken is blijkt deze landelijke verkiezingen sterker dan voorgaande rondes. Opeens is uitkomen voor wat je gelooft, wat je drijft, waar je uit leeft, niet meer iets om te verzwijgen maar juist iets om te benadrukken. Het kan verkeren. In de bijbel zelf kom ik vooral stukken tegen die gaan over burgerplicht en het waarderen en steunen van de leiders, maar weinig over mogelijke verwarring bij het stemmen. Het kenbaar maken van onvrede en wat men vindt dat er moet gebeuren komt wel met grote regelmaat in de bijbel voor. Ik word deze middag vooral getrokken door het verhaal over de onrust in Efeze (Handelingen 19 vanaf vers 23). Demetrius heeft een grote werkplaats waar beeldjes van de godin Artemis worden gemaakt. Heel veel mensen vinden daar werk. Maar Paulus en zijn vrienden trekken in de streek rond en maken kenbaar dat allerlei gebruiken niet meer kunnen, onder meer het maken van die beeldjes waar zoveel mensen werk en eten door hebben. In die onrust slepen mensen twee helpers van Paulus naar de centrale plek in Efeze. Iedereen schreeuwde daar door elkaar heen. De meeste mensen wisten niet eens waarom ze daar waren, en toch schreeuwden ze. Het hoofd van het stadsbestuur maande hen vervolgens tot kalmte, waardoor de rust weerkeerde. Hij liet zien dat helder blijven denken belangrijk is, dat weten waar je op reageert van belang is. 

Het is interessant om dit verhaal op onze tijd te leggen en te zien dat we nog steeds gemakkelijk kunnen schreeuwen, een mening kunnen hebben, zonder dat we precies weten waar het over gaat. Veel stemmen schreeuwen in onze tijd tegen elkaar in, waardoor ze niet meer gehoord worden. Mensen bijten zich vast in een overtuiging die eerder rotsvaster lijkt te worden dan dat er begrip voor de ander door ontstaat. Wie staat erop om tot kalmte te manen? Misschien is de vraag niet wie dat gaat doen, maar hoe je dat zelf probeert. Om zelf te bepalen wat je belangrijk vindt en welke partij dat het beste vertegenwoordigt. Dat kan vermoedelijk maar op een beperkt aantal thema’s, laat het die thema’s zijn die belangrijk voor je zijn. Ik merkte dat ik wat bedroefd werd van de week toen mensen op straat werden geïnterviewd die zeiden dat ze nooit iets van de overheid zien. Op de achtergrond reed de stadsbus voorbij, door een schoongeveegde straat, langs een parkje waar mensen aan het wandelen waren. Dat is óók de overheid, dat zijn wij met z’n allen, met elkaar, die daarvoor zorgen.

Misschien heeft u al gestemd, of weet u allang of en waarop u gaat stemmen. Wat het ook is, ik wens u veel wijsheid toe. Op de beraadsdag zongen we daar gemeenschappelijk over. Lied 846 – De wijsheid van vóór alle tijden:

De wijsheid van vóór alle tijden 
spreekt luid en dringend haar woord. 
Zij wacht waar de wegen zich scheiden, 
zij komt en klopt aan de poort. 
Zij is op de hoogten getreden, 
zij roept op de pleinen der steden 
en al wie oren heeft hoort.

Ik wil aan de mensen onthullen 
wat waar is, edel en goed. 
En allen die luisteren, zullen 
mij volgen, ’t licht tegemoet. 
Het recht zal op aarde geschieden 
en vrees en geweld zullen vlieden 
waar ik het leven behoed.

 Ik ga zo dadelijk maar eens een wandeling maken door het park. Ik ga er met de vraag in waar ik aan het begin van de week op ga stemmen en ik kom er pas uit als ik het weet.

Een goede week gewenst,

Ds. Jan Berkvens.


Terug
Meer informatie Facebook   ANBI-register Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn
inloggen disclaimer
contact routebeschrijving
nieuwsbrief colofon
gemeenteblad privacy
2021 Doopsgezinde-Remonstrantse Gemeente Hoorn